Freelance Journalist & Researcher

Analys

Grodor, mjölk och röda piller – så kommunicerar vitmaktrörelsen på nätet

Vad har grodor, mjölk och röda piller gemensamt? Inte mycket kan tyckas men de är alla del av det växande symbolspråk på internet som manifesterar högerextrema och antisemitiska åsikter.

Den israeliske författaren Amos Oz har sagt om fanatikern att denne är duktig på att använda sarkasm men oförmögen att nyttja humor. Om detta är riktigt är den nya vågen högerextremism på nätet ett ypperligt exempel på hur ironi och sarkasm kan främja högerextrema rörelser.

Under 2016 fick den amerikanske illustratören Matt Furie se sin seriefigur Pepe, den ledsna grodan, övertas av nazistiska och högerextrema grupper på olika rasistiska nätforum. När den dåvarande amerikanske presidentkandidaten Donald Trump tweetade ut en bild på Pepe vid ett presidentpodium bärandes den omisskännliga Trump-kalufsen delades bilden triumferande på högerextrema sajter på nätet.

När den sociala mikrobloggen Twitter tog bort verifierade profiler på nazister som deltagit i demonstrationen i Charlottesville från sitt forum grundades det nya alternativa nätforumet Gab, vars symbol är – en grön groda. Pepe användes så flitigt av antisemitiska och högerextrema nättroll 2016 att den amerikansk-judiska organisationen Anti-Defamation League (ADL) såg sig nödgad att lägga till Pepe till sin databank över näthatssymboler.

Memes, eller internetfenomen som Pepe beskrivs ibland som en subkultur på nätet. Bilderna som delas på sociala nätverk innehåller ofta humoristiskt förenklade symboler, filmer och texter som ironiserar över politik och makt. De används för att kommentera nyheter och vardagliga händelser med humoristiska inslag. För högerextremister, nationalister och antisemiter har denna subkultur kunnat användas avväpnande för att locka in en ny grupp potentiella rekryter. Ironin distanserar från mer tydliga symboler som hakkors eller Ku klux klans vita kåpor och möjliggör för en mer generell nätkultur mot etablissemanget och politisk korrekthet. Att symbolerna som används är fåniga bidrar också till att förlöjliga motståndare. Hur hotfull kan en grön groda egentligen upplevas?

Pepe är bara ett fall av så kallade memes som fått viral spridning i sociala nätverk på nätet. På rasistiska bildforum som 4chan, 8chan och Gab delas och kommenteras internetfenomen helt anonymt och för en utomstående är det svårt att bedöma om bilderna är ironiska eller seriösa. Att skapa just förvirring är ett av högerextrema nätaktivisters strategier menar författarna till en rapport som släpptes i år från Data & Society Institute vid Columbia University. Rapporten, som kartlagt amerikanska högerextrema nätforum visar hur grupperna systematiskt använder ironi för att underminera motståndare och sprida desinformation på nätet. Att det dock kan vara svårt att avgöra om budskapen är ironiska eller verkliga även för anhängare av högerextrema åsikter exemplifierades med den så kallade ”Pizzagate”- konspirationsteorin under det amerikanska presidentvalet 2016.

Efter att Wikileaks offentliggjort hackade email från Hillary Clintons kampanjchef började konspirationsteorier och memes spridas på högerextrema sajter som hävdade att mailen innehöll kodade meddelanden som knöt ett barnpornografiskt kriminellt nätverk till det demokratiska partiet och Clintons kampanj. På högerextrema forum uppmanades sympatisörer att ta ”röda piller”, en referens till filmen Matrix där intagandet av röda piller får huvudpersonen att se verkligheten som den verkligen är. Den 4:e december 2016 sköt 28-årige Edgar Welch rakt in i den pizzarestaurang som anklagats på högerextrema nätforum för att bedriva barnprostitution inom ramen för ”Pizzagate”-skandalen.

Under 2016 började också en annan till synes ofarlig symbol dyka upp på högerextrema nätforum. Denna gång handlade det om mjölk. På bildforumet 4chan, där de flesta rasistiska memes blir till, lyftes en artikel från den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature upp som bevis på att den nordeuropeiska rasen var överlägsen. Forskning visade nämligen på att det var en genetisk mutation som gjort nordbor mer mottagliga för laktos. Denna upptäckt fick den amerikanska högerextrema ”alt-right”- rörelsens grundare Richard Spencer att lägga till mjölksymbolen på sin Twitter-profil och skriva: ”I’m very tolerant… lactose tolerant”.

I den nya rapporten ”Det vita hatet: radikal nationalism i digitala miljöer”, utgiven av Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, visar kartläggningen av våldsbejakande extremism på nätet att det är den nazistiska propagandan som växer allra snabbast i Sverige. Sajten Nordfront hade oktober 2017 4451 aktiva användare, att jämföra med 500 år 2015.

Av Sveriges 15 högerextrema grupper är Nordiska motståndsrörelsen (NMR), samma rörelse som senast sågs marschera på gatorna i Göteborg, mest aktiv på nätet. Nazistiska och högerextrema sajter har varit duktiga på att koordinera sina anhängare till så kallade “memes-krig” och nättrollsarméer. Andrew Anglin, grundare av den neo-nazistiska sajten Daily Stormer, har vid ett flertal tillfällen uppviglat till nätattacker mot personer och organisationer.

Efter nazistdemonstrationen i Göteborg efterfrågas mer tydlighet i lagen vad gäller vilka symboler som ska anses utgöra hets mot folkgrupp. Justitiekanslern ansåg exempelvis inte att tyrrunan, NMRs symbol, är det. Samtidigt pågår på nätet ett symbolkrig som tillmäter vardagsobjekt rasistiska undertoner och får mjölk att utsöndra vit makt.

Av: Sarah Heland Schulman
Illustration: Hannah Arnesen

Läs artikeln här: http://judiskkronika.se/grodor-mjolk-och-roda-piller-sa-kommunicerar-vitmaktrorelsen-pa-natet/

Publicerad i Judisk Krönika, januari 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.