Freelance Journalist & Researcher

Personporträtt

Med musiken som vapen

Hur summerar man en människas liv? Särskilt någon som Theodore Bikel som enligt egen utsago levde inte bara ett utan multipla liv. Inom jiddischvärlden hyllas han för sina tolkningar av jiddischsånger och för sin porträttering av Tevje i Spelman på taket. När Theodore Bikel gick bort den 21 juli i år släcktes lamporna utanför Broadways teatrar.

Sarah Schulman porträtterar en jiddischist, folkmusiker, skådespelare, aktivist och humanist.

På Museum of the City of New Yorks pågående utställning om den amerikanska folkmusikens renässans står han med som grundare av Newport Folk Festival, den plattform som introducerade Pete Seeger, Joan Baez och Bob Dylan för en bredare publik. I en hyllning till Theodore Bikel sände tv-kanalen Democracy Now! en timmes program om hans politiska gärning; hans aktiva stöd för svartlistade ”kommunister” under McCarthy-regimens häxjakt på 1950-talet, aktivismen inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen, om smuggelexpeditioner för att hjälpa sovjetiska judar, och om upprop för beduiners rättigheter i Israel. På frågan varför hans engagemang var så universellt svarade han att ”orättvisor som drabbar människor på grund av deras etnicitet eller hudfärg är en förolämpning mot den judiska sensibiliteten”.

Theodore Bikel föddes i Wien den 2 maj 1924. Hans far var en aktiv socialist och sionist och det föll sig därför naturligt att Theo, som han kom att kallas, fick sitt namn efter sionismens fader Theodore Hertzl vars födelsedag han delade. Tretton år gammal upplevde han nazisternas intåg i Wien. Tack vare faderns sionistiska engagemang lyckades familjen få visum till Palestina. Theo som läste Hertzls utopiska novell Altneuland, inspirerades av pionjärerna och flyttade till kibbutz Kfar Hamaccabi utanför Haifa. Men jordbruk intresserade honom inte och så småningom flyttade han till Tel Aviv.

De tre största teatrarna i Palestina bestod då av den ryskinfluerade Habimah, fackföreningsstyrda Ohel och den satiriska antikolonialistiska Matateh. Theo uppträdde med Habimah, men var missnöjd med anställningsvillkoren och fortsatte på Matateh, innan han tillsammans med Millo Pacovsky grundade Teatron Cameri.

1946 köpte Theo en enkelbiljett till London och kom in på Royal Academy of Dramatic Art. Hans förmåga att befinna sig i centrum för politik, kultur och musik gjorde att hans hem på 68 Carlton Hill blev en samlingspunkt för såväl Tennesse Williams som prins Aleksandar av Jugoslavien. En kväll hamnade han på en middag med David Ben Gurion som var i London för att förhandla om Israels självständighet. Trots att Ben Gurion dömde ut jiddisch som ett judiskt språk bad han Theo att sjunga sionistiska sånger på jiddisch. Theo sjöng och Ben Gurion grät.

Vänskapen med Tennesse Williams gav honom en roll i Sir Laurence Oliviers uppsättning av A Streetcar Named Desire. Efter det följde roller i amerikanska filmer som The African Queen och Never Let Me Go. När han blev erbjuden att spela Tevje i Sholem Aleichems Spelman på taket tvekade han inte. I hemmet i Wien fyllde 26 volymer med Sholem Aleichems verk bokhyllorna. Theo såg det som ett uppdrag att få alla, oavsett bakgrund, att känna medlidande för och skratta med människorna i Anatevka. I sitt politiska engagemang drog han ofta paralleller till invånarna i Anatevka och sa att de hade lika mycket gemensamt med förtryckta svarta medborgare i Sydafrika som med beduiner i Israel.

När Theo Bikel i somras fick ta emot YIVO-institutets pris för sitt engagemang för jiddisch avslutade han sitt tal med att hålla upp sin gitarr och säga: ”detta är det enda vapen jag erkänner”.

Theodore Bikel blev 91 år gammal.

Gå in på Judisk Krönikas hemsida och lyssna på Theodore Bikels musik. Där kan du också läsa bland annat Morton Narrowes och Anne Kalmerings tankar om Bikel.

Länk: http://judiskkronika.se/wp-content/uploads/2015/10/JK3_15-low-1.pdf

Publicerad i Judisk Krönika, oktober 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.